home zorgboerderij kantine stichting foto bed and breakfast agenda contact

OPENDAG zaterdag 9 juni

Zaterdag 9 juni: Streekmarkt, workshops, varen en gezelligheid

Open Dag vol variatie op Zorgboerderij De Ripen

Verse groente uit Grou, Opsterlandse handwerkjes,  Yoga yn’e greide met begeleiding van harpmuziek, je eigen kunstwerkje mozaïeken, wol vilten of een boottochtje maken. Het kan allemaal op zaterdag 9 juni a.s. (van 10.00 – 16.00) op zorgboerderij De Ripen. Dan staan de deuren van de zorgboerderij wagenwijd open om plaats te bieden aan een kleinschalige streekmarkt met lokale en regionale producten,  workshops, demonstraties en ‘noflik’ verpozen op het terras.

Voor het eerst wordt er in Fryslân een Streekweek georganiseerd (Eet Lokaal Eet Frysk) en daar wilde Zorgboerderij De Ripen tijdens de Open Dag graag op inspelen door een Streekmarkt te organiseren. Kleinschalig met een 15-tal kramen waar lokale en regionale producten worden verkocht. Daarnaast zet de provincie, samen met Opsterland en Ooststellingwerf op 9 en 10 juni de opgewaardeerde Turfroute extra in het zonnetje met diverse activiteiten die langs de route worden georganiseerd. De gevarieerde Open Dag van de zorgboerderij is zo’n activiteit en even verderop doet ook het Sudergemaal mee met rondleidingen, demonstraties en een expositie van Pier Feddema.

Streekmarkt
Even dachten Tineke en Paul van zorgboerderij De Ripen dat ze aan de kantine en de beide silo’s genoeg ruimte zouden hebben voor een bescheiden markt. Maar er bleek zoveel animo voor het verkopen van producten uit de directe omgeving, dat de overstap naar een 15-tal kramen noodzakelijk was. ‘Buurvrouw Durkje’ is aanwezig met zuivel en kaas, ‘Tikkie Anders’ met heerlijk ambachtelijk ijs, Frysling met Friese wijnen, Sparkberry met bessen, jam en sap. Lokale imker Folkert en Maaike komen met honing, jam, kaarsen en vooral een bijenvolk! Er is geitenkaas (De Sweach) en verse groenten van Yn’e Sinne farm te Grou. De Opsterlandse dames van de Nierstichting zorgen voor het echte handwerk, de Natuurwinkel komt langs, Fryskefrucht is er met appelsap en natuurlijk presenteert ook de zorgboerderij de eigen creatieve producten van wol, hout en andere materialen. In ‘Sjoerdtjes boetiek’ krijgen allerlei spullen een tweede kans.

Demonstraties en workshops
Natuurlijk is er alle gelegenheid om kennis te maken met de zorgboerderij zelf en de gastvrije Bêd en Brochje-appartementen, met de hulpboeren en de werkzaamheden die ze dagelijks verrichten en met de diverse dieren (ezels, pony’s, konijnen, kippen, geiten, schapen, cavia’s, kanaries). Daarnaast biedt het royale erf van de zorgboerderij op 9 juni ruimte aan enkele workshops. Zo kunnen er eigen mozaïekwerkjes gemaakt worden onder begeleiding van Elly Hoogeveen, in het weiland kan meegedaan worden met yoga (Alberta van der Heide, Clara Vogt op de harp), kinderen kunnen het wolvilten uitproberen en Wiebeke Rondeel geeft een workshop ‘natuurlijk verzorgingsproduct maken’. Het spinnen van wol (en het verven) wordt gedemonstreerd en er kunnen mandjes gekocht worden die, gevuld met streekproducten, als verrassend presentje worden ingepakt. Bovendien kan de duofiets-met-ondersteuning uitgeprobeerd worden.
Voor de workshops (mozaïeken en verzorgingsproduct maken) graag opgeven via info@deripen.nl.

Turfroute en ‘Sin’ en Wille’
Op het grote terras van de zorgboerderij kunnen bezoekers aangenaam verpozen met een drankje en ‘thúsmakke’ lekkers uit de streek. Daarna mag, met de turfroute in het vizier, een vaartochtje natuurlijk niet ontbreken. Er kan een fluisterstil vaartochtje gemaakt worden met de rolstoelzonneboot Sin’ en Wille die aan de rolstoeltoegankelijke vissteiger ligt bij collega-zorgboerderij ’t Boerehiem (Kanaelwei-Sud). Belangstellenden kunnen van een prachtig stukje Polderhoofdkanaal genieten.

Wees welkom!


Provincie Fryslân geeft een huis-aan-huis-krant uit waarin het openingsweekend van de opgeknapte Turfroute centraal staat. Daarin worden ook de activiteiten gepromoot uit het gebied van deze prachtige vaarroute, waar het Beetster Polderhoofdkanaal deel van uitmaakt.